Według tradycji kapustę należało kisić od dnia imienin Michała (29 września) i zakończyć przed Dniem Wszystkich Świętych. Inne przekazy ludowe mówią, że do dłuższego przechowywania lepsza jest kapusta zebrana po pierwszych przymrozkach. Uczniowie klasy I postanowili sprawdzić jak to jest z tym kiszeniem…

Najpierw teoria 😃. Uczniowie zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz poznali przyprawy (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól) wykorzystywane do tego procesu. Ponadto dowiedzieli się jak cennym i bogatym w witaminy źródłem jest kiszona kapusta i co można z niej przygotować.

Następnie praktyka💪 ! Poszatkowaną kapustę dzieci wrzucały do przygotowanych w tym celu słoików, wsypywały utartą marchew i przyprawy. Słoiki z kapustą umieszczone zostały w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.

🥰

Categories:

Tags:

No responses yet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

październik 2023
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Znajdź nas na:
menu
Arkusze egzaminacyjne – sprawdź się!
Bierzemy udział w programie
Archiwum
Pomoc Psychologiczno-Pedagogiczna

Bezpłatna infolinia 800 080 222

Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży     www.116111.pl

Całodobowy Dziecięcy Telefon Zaufania 800 12 12 12

Czat internetowy Rzecznika Praw Dziecka Czat internetowy

Bezpłatna całodobowa infolinia dla dzieci, młodzieży, rodziców, nauczycieli i pedagogów-dot. powrotu do szkół i izolacji rówieśniczej 800 800 605

pomagamy@1815.pl